Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. június 6., péntek

Cseresznyés tejespite

Nem készítettem még ezt a süteményt (vagy nem is tudom minek nevezzem), bár nagyon sokszor találkoztam már vele az interneten és különféle főzős műsorokban. Végre elérkezett az idő, hogy kipróbáljam, mert nagyon birizgálta a fantáziámat. Azt hiszem, megvan az új kedvenc. Igazából elrontani sem lehet, annyira egyszerű elkészíteni, csak a sütési idő miatt hosszadalmas egy cseppet és elmondhatatlanul finom. Aki nem evett még ilyet, nehéz elmondani, hogy milyen is az állaga, olyan, mint egy nagyon sűrű puding, ami még ráadásul megsült.
Langyosan fogyasztva mennyei élmény, most cseresznyével készült, mert rengeteg van belőle, de akár gyümölcs nélkül is kiváló. Nem is dicsérem tovább, mert már csak ismételném magam.

Hozzávalók:

4 dl zsíros tej
1 dl zsíros tejszín
10 dkg cukor
17 dkg finomliszt
3 zacskó vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
2 egész tojás
csipet só
diónyi vaj

A sütéshez egy tortaforma (20-25 cm-es), vagy valamilyen más, rendelkezésre álló sütőforma.

Elkészítése:

Először is kapcsoljuk be a sütőt légkeveréssel és hagyjuk 200 °C-ra melegedni (gázon nagyobb fokozaton). Míg a sütő melegszik állítsuk össze a sütit.

A cukrot keverjük el a tojásokkal, a csipet sóval, a vaníliás cukorral, szórjuk bele a lisztet, majd lassan adjuk hozzá a tejet és a tejszínt óvatosan, hogy ne legyen csomós. Ez nagyon fontos!
Igazából készen is vagyunk. Ha nincs gyümölcsünk, akkor mehet a sütőbe. Ha van, akkor még egy kicsit foglalkozzunk vele. 

A sütőformát vajazzuk ki, majd szórjuk meg cukorral és forgassuk-rázogassuk a formát, míg mindenhol cukros lesz.
Rendezzük el a gyümölcsöt (esetemben cseresznyét) az alján és öntsük rá a masszát.

Ha készen vagyunk, mehet a sütőbe. Süssük 200 °C-on 10 percig, majd vegyük le a hőt 180 °C-ra és süssük további 50 percig.

Ha megsült, ami szinte biztos, hogy így lesz, ha így járunk el, akkor hagyjuk langyosra hűlni, majd szeleteljük és fogyaszthatjuk is (közben kezdhetjük elölről, mert annyira finom, hogy biztosan kell még belőle).






2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki cseresznyével! Eddig csak simán készítettem, de ezentúl áttérek én is a gyümölcsös verzióra! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...