Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. november 10., hétfő

Vakarcs

Vannak olyan ételek, amelyek egyszerűsége már szinte lenyűgöző, mint ahogy az is, hogy egyszerűségük mellett mennyire nagyszerűek. És ezek az ételek azok, amiket az ember bármikor szívesen fogyaszt és amihez kötődhetnek emlékek, a készítésük, az ízük, vagy bármi más miatt. A recept, amit most leírok Erzsi nénitől származik, aki szemre összedobálja és kisüti. Így igazából receptje se nagyon van, de valahogyan meg kell örökíteni az "utókornak", így szokás szerint empirikusan közelítettem meg a dolgot és úgy néz ki, hogy sikerült reprodukálni és "receptet alkotni" belőle. 

Fogyasztható magában, akár sós rágcsiként, nasiként, de ehetjük tartalmas levesek mellé kenyér helyett. Mindenhogyan finom és jó. Néhány hozzávalóból kevés idő alatt, egyszerűen, gyorsan.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
7,5 dkg margarin
7,5 dkg zsír
1 teáskanál só
2 evőkanál zsíros tejföl

Elkészítése:

A zsiradékokat elmorzsoljuk a sóval és a liszttel, majd hozzáadjuk a tejfölt és rövid gyúrás után a tészta el is készül. Gyakorlatilag ennyi. Ha a tészta nem állna össze, akkor kevés tejföllel, ha túlzottan ragadós lenne, akkor kevés liszttel korrigálhatjuk.

A tésztát nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetejét keresztben bevagdossuk. Mint utóbb kiderült, Erzsi néni egyben süti a tésztát, majd sülés után vágja fel. Én előre felvágtam és így sütöttem ki, tehát ez az opció a dologban, ki hogyan szeretné, mindenhogyan jó lesz. A lényeg, hogy ez nem egy puccos étel, tehát nem kell egyforma darabokat vágni, úgy vágjuk ahogyan akarjuk és tetszik.

Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon közepesnél nagyobb fokozaton) 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.




1 megjegyzés:

  1. Nagymamám tett bele köménymagot is és tejföl helyett aludt tejjel csinálta.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...