Hozzávalók és elkészítése:
A pozsonyi kifli tésztáját vettem alapul, ami egy nagyon jól bevált recept és a blogon itt már megtalálható. A kész tésztát négy részre vesszük, majd az alábbi töltelékkel töltjük meg:
Mákos töltelék:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
3,5 dl víz
ízlés szerint reszelt citromhéj
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd beleszórjuk a mákot, összeforgatjuk és hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
3,5 dl víz
Ugyan úgy járunk el, mint a mákos tölteléknél.
Meggytöltelék:
70 dkg meggybefőtt (levével együtt mérve, ez két üveg befőttet jelent)
10 dkg cukor (befőtt függvényében, ne legyen túl édes)
3 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál folyadék (a befőtt leve, vagy víz)
nagy csipet fahéj
A befőttet feltesszük a tűzre, ha felfőtt, akkor az étkezési keményítőt elkeverjük a folyadékkal és bekötjük. Az eredmény egy sűrűn folyós állagú meggyes alap.
Ha a töltelékek elkészültek és a tészta is rendelkezésre áll, akkor kezdődhet a sütemény összeállítása és sütése. A sütőt légkeveréssel állítsuk 180 °C-ra (gázon nagyobb fokozaton) és hagyjuk felmelegedni.
A kész tésztát osszuk négy részre. Nyújtsuk ki az egyes darabokat gáztepsi méretűre. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, mehet rá az egyik kinyújtott lap. Ezen szépen elkenjük a diós tölteléket. Befedjük a második lappal, majd mehet rá a mákos töltelék. Jöhet a harmadik kinyújtott lap, amire rásimítjuk a meggyes tölteléket és a tetejére mehet a negyedik tészta.
Minden rétegnél kicsit meglapogatjuk a süteményt, hogy a rétegek összeérjenek a tésztával.
Ha összeálltak a rétegek, akkor a tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd betoljuk a sütőbe, ahol 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tetszőleges, nagyjából 6*5 cm-es darabokra felvágjuk és fogyaszthatjuk is.
Nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése