Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. december 7., vasárnap

Flódni (flóden)

A flódni egy hagyományos zsidó sütemény, amely almás-diós-mákos töltelékkel készül, amelyek pozsonyi tészta lapok közé vannak rétegezve, de az alma helyett kerülhet bele meggy is. Ez is, mint minden recept, illetve minden étel, háztartásonként eltérően készül, így nem tudtam eldönteni, hogy melyik recept az eredeti, így ismét az empíriához fordultam és megalkottam a saját verziómat. Azt kell mondjam, hogy nagyon finom lett. Nem mondom, hogy ez a legegyszerűbb sütemény, de azért nem is annyira bonyolult, hogy akár kezdő konyhatündérek is belevágjanak. Kiváló alternatíva a közeledő karácsonyi asztalra.

Hozzávalók és elkészítése:

A pozsonyi kifli tésztáját vettem alapul, ami egy nagyon jól bevált recept és a blogon itt már megtalálható. A kész tésztát négy részre vesszük, majd az alábbi töltelékkel töltjük meg:

Mákos töltelék:

30 dkg darált mák
15 dkg cukor
3,5 dl víz
ízlés szerint reszelt citromhéj

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd beleszórjuk a mákot, összeforgatjuk és hagyjuk kihűlni.

Diós töltelék:

30 dkg darált dió
15 dkg cukor
3,5 dl víz

Ugyan úgy járunk el, mint a mákos tölteléknél.

Meggytöltelék:

70 dkg meggybefőtt (levével együtt mérve, ez két üveg befőttet jelent)
10 dkg cukor (befőtt függvényében, ne legyen túl édes)
3 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál folyadék (a befőtt leve, vagy víz)
nagy csipet fahéj

A befőttet feltesszük a tűzre, ha felfőtt, akkor az étkezési keményítőt elkeverjük a folyadékkal és bekötjük. Az eredmény egy sűrűn folyós állagú meggyes alap.

Ha a töltelékek elkészültek és a tészta is rendelkezésre áll, akkor kezdődhet a sütemény összeállítása és sütése. A sütőt légkeveréssel állítsuk 180 °C-ra (gázon nagyobb fokozaton) és hagyjuk felmelegedni.

A kész tésztát osszuk négy részre. Nyújtsuk ki az egyes darabokat gáztepsi méretűre. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, mehet rá az egyik kinyújtott lap. Ezen szépen elkenjük a diós tölteléket. Befedjük a második lappal, majd mehet rá a mákos töltelék. Jöhet a harmadik kinyújtott lap, amire rásimítjuk a meggyes tölteléket és a tetejére mehet a negyedik tészta.

Minden rétegnél kicsit meglapogatjuk a süteményt, hogy a rétegek összeérjenek a tésztával.

Ha összeálltak a rétegek, akkor a tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd betoljuk a sütőbe, ahol 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tetszőleges, nagyjából 6*5 cm-es darabokra felvágjuk és fogyaszthatjuk is.

Nagyon finom!









 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...