Felszalad hamar az ember fiára néhány nem kívánt kilócska, de akárhogyan is van, édesség nélkül nem élet az élet ugyebár. Amikor rábukkantam Viki blogján erre a gyöngyszemre rögtön megtetszett, azonban néhány apró változást eszközöltem a receptben, hogy még egészségesebb legyen. Cukor helyett mézet használtam, liszt helyett pedig graham lisztet, így bátrabban fogyasztható annak is, aki a cukor miatt félne esetleg. Javaslom kipróbálni, mert valóban nagyon egyszerűen elkészíthető finomságról van szó és a banán-fahéj párostól az íze verhetetlen. Kiváló alternatíva lehet egy finom reggelire is akár.
"Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:
- 25 dkg liszt
- 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen, illetve mennyire érett a banán)
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- nagy csipet só
- 15 dkg olvasztott vaj
- 1 kis pohár natúr joghurt (175 g)
- 2 tojás
- 2 érett banán
- 2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
A tetejére:
- 1 ek. barna cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
A sütőt melegítsük elő 160 fokosra.
Egy tálban keverjük össze a száraz anyagokat: a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fahéjat.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a joghurtot, majd adjuk hozzá a tojásokat, és nagyon alaposan keverjük össze.
Végül dolgozzuk bele a vaníliakivonatot, a villával pépesre tört
banánokat és a durvára vágott csokoládét is. Sűrű, de kenhető masszát
kell kapjunk, ha nagyon sűrűnek találjuk, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi
tejet!
A hasábformát kenjük ki vajjal, hintsük meg liszttel - vagy béleljük ki
sütőpapírral. Kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el, és a tetejét
szórjuk meg a barna cukor és a fahéj keverékével.
Süssük készre kb. 45-55 perc alatt, szépen lassan, 45 perc után tűpróbával ellenőrizzük, hogy állunk - teljesen át kell sülnie!
Ha megsült, borítsuk rácsra, és hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk."
Az apró változtatások:
- 15 dkg méz került bele cukor helyett
- pici cukor van benne a vaníliás cukor miatt, de én saját készítésűt használtam (egy rúd vaníliát néhány kanál cukorral porrá őröltem)
- a csokit kihagytam, helyette 2 marék csokis gabonagolyót kevertem a tésztába
- került bele 2 púpozott evőkanál kókuszreszelék
- a tetejét nem szórtam meg semmivel, ellenben került mellé egy kis málnaszósz (bármilyen piros gyümölcsből készült szósz jó lehet hozzá)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése