Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. január 25., vasárnap

Különleges narancslekvár

Még egy napszínű finomság a télben. Ami éppen tél, de pár napja még tavasz volt, még a hóvirágok is kibújtak a kertben. Jól esik reggelire egy szelet pirítóssal, beindul tőle a nap. Elkészítése a narancs megtisztítása miatt időigényes inkább, de a belefektetett energiáért kárpótol a végén az íze, ami igazán fenséges.

Hozzávalók:

kb 4 kg vékony héjú narancs (tisztítás után kb 2,5-3 kg lesz a gyümölcshús és narancslé tömege)
kb 70 dkg cukor
1 dl rum
egész fahéjrúd, vanília rúd
zseléfix (mindegy milyen márka)

a kandírozott narancshéjhoz:
 
2 narancs héja
5 dkg cukor
1 dl víz

befőttes üvegek

Elkészítése:

Először is alaposan tisztítsuk meg a narancsokat.Ez az alapos tisztítás azt jelenti, hogy kifilézzük a gyümölcsöt, hogy a fehér, kesernyés belső hártyájától is megszabaduljunk. Tekintve, hogy csak a két kezem volt, nem tudtam megörökíteni a folyamatot, de itt megtekinthető a legegyszerűbb módja ennek a tevékenységnek.
A filézést úgy csináljuk, hogy minden egyes csepp narancslevet is felfogjunk, semmi ne menjen veszendőbe.

Közben két narancsot úgy tisztítsunk meg, hogy csak a sárga héja maradjon. Mossuk meg alaposan, majd egy zöldséghámozóval vékonyan hántsuk le a sárga héjat. Ezt a héjat aztán vágjuk julienne-re (nagyon vékony csíkokra), majd a cukorból és vízből készített szirupba téve kezdjük párolni gyenge tűzön. Ez a folyamat egészen addig tartson, amíg az egész besűrűsödik, a narancshéjdarabokat bevonja ez a cukorszirup. Mire a lekvárunk elkészül, ez is készen lesz.

Ha minden előkészítés megvan, a befőttes üvegek kimosva várakoznak, a narancshéj rotyog, akkor kezdődhet a főzés.

Döntsük el azt, hogy homogén, sima lekvárt szeretnénk, vagy pedig nagyobb gyümölcsdarabokat tartalmazó a szívünk csücske. Erre azért van szükség, mert hamar elkészül a dolog, így az elején be kell állítani ezt az állagot, amit a legkönnyebben egy rúdmixer segítségével tudunk végrehajtani. Tehát a fazékban előkészített gyümölcsöt és levét a rúdmixerrel ízlésünk szerint pépesítjük. Én teljesen pépesítettem, mert én úgy szeretem.

A kapott alapot aztán ízlés szerint megcukrozzuk (én kóstolás alapján végeztem ezt el, nem jó ha túlzottan édes) és a zseléfix zacskójára leírt módon elkészítjük a lekvárt. Főzés közben dobunk bele néhány egész fahéjrudat, 2-3 vanília magját kikaparjuk, ez is mehet bele és a vaníliarúd maga is.

Amikor a leírt módon elkészültünk a lekvárral, akkor kihalásszuk a fahéjrudakat és a vaníliákat, amiket a befőttes üvegekbe rakunk, az üvegekbe öntjük egyenletesen elosztva a rumot, minden üvegbe teszünk a kandírozott narancshéjból, majd a lekvár következik. Az így megtöltött üvegeket lezárjuk, fejre állítjuk 5-10 percre még forrón, majd egy nagy takaróba bugyoláljuk és a meleg dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez egy napot igénybe vesz, szépen lassan fog így kihűlni és garantált lesz az eredmény. Tartósítószertől és bármilyen élelmiszer színezéktől mentes 100 % narancslekvár, amelyet akár ajándékba is adhatunk egy szép címkével és egy diszkrét masnival feldíszítve.

A fahéjon, vanílián, rumon, kandírozott narancshéjon kívül kísérletezhetünk további ízekkel is, akár csillagánizzsal, egész szegfűszeggel, cointreau-vel, bármivel, amihez gusztusunk van. Nem tudjuk elrontani!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...