Persze nem beszélek le senkit arról, hogy nekilásson és maga gyúrjon, pepecseljen, de ami jó és használható, azt használni kell szerintem.
Hozzávalók:
1 csomag omlós tészta (készen kapható)
1,5 kg alma (vegyesen savanykás és édesebb fajta)
10 dkg kristálycukor
2 marék darált dió
1 marék zsemlemorzsa
1 csomag vaníliás cukor
fahéj (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítése:
Készítsük el az almatölteléket. Az almát tisztítsuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le és a cukorral, vaníliás cukorral és ízlésünk szerint fahéjjal pároljuk puhára, illetve addig pároljuk, amíg levének legnagyobb részét elfövi. Ekkor hagyjuk kihűlni. Ha langyos, akkor belekeverjük a vaníliás pudingport, alaposan eldolgozzuk. A töltelékkel készen is vagyunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Szükség lesz egy pitesütő formára (vagy gyümölcstortaformára), amely kb. 30 cm átmérőjű. A piteformát vékonyan kiolajozzuk, vagy vajjal kikenjük. A kész omlós tésztával kibéleljük a formát, mindenhol gyengéden belenyomkodjuk, egészen a pereméig. Ha tészta elhelyezkedett a formában, akkor az alját meghintjük egy marék zsemlemorzsa és darált dió keverékével, majd belesimítjuk az almatölteléket. A töltelék tetejét meghintjük a maradék darált dióval, majd betoljuk a meleg sütőbe, ahol 45 perc alatt készre sütjük.
A kész süteményt hagyjuk hűlni, majd tortaformán szeleteljük. Egy gombóc finom vanília fagyit biztosan elbír, ha van otthon...
Két gombócot is:)
VálaszTörlésMost egy játékot indítottam a blogomon. Szép nyereménnyel. Régi recepttel is lehet jönni, csak újra kell megosztani. www.korsocska.blogspot.hu Szeretettel várom.