Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. április 25., szombat

Almáspite-torta

A torta eredeti ötlete Lajos Mari és Hemző Károly "99 családi sütemény 33 színes fotóval" című könyve 57. oldalán található receptből származik. Igazából egy, de nagyon fontos dolog került megváltoztatásra, mégpedig a tészta elkészítése. Miután manapság sok fajta és jó minőségű félkész termék, így tésztaféle is kapható, így úgy gondoltam, hogy ezzel nem kell az időt tölteni. Javaslom mindenkinek a különféle rétesek, különböző leveles vajas tésztával és omlós tésztával készülő süteményeknél próbálkozzanak bátra(bba)n a félkész tésztákkal, mert garantált a sikerélmény, egyszerűbben és gyorsabban készülhetnek el a finomságok.

Persze nem beszélek le senkit arról, hogy nekilásson és maga gyúrjon, pepecseljen, de ami jó és használható, azt használni kell szerintem.

Hozzávalók:

1 csomag omlós tészta (készen kapható)

1,5 kg alma (vegyesen savanykás és édesebb fajta)
10 dkg kristálycukor
2 marék darált dió
1 marék zsemlemorzsa
1 csomag vaníliás cukor
fahéj (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítése:

 Készítsük el az almatölteléket. Az almát tisztítsuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le és a cukorral, vaníliás cukorral és ízlésünk szerint fahéjjal pároljuk puhára, illetve addig pároljuk, amíg levének legnagyobb részét elfövi. Ekkor hagyjuk kihűlni. Ha langyos, akkor belekeverjük a vaníliás pudingport, alaposan eldolgozzuk. A töltelékkel készen is vagyunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Szükség lesz egy pitesütő formára (vagy gyümölcstortaformára), amely kb. 30 cm átmérőjű. A piteformát vékonyan kiolajozzuk, vagy vajjal kikenjük. A kész omlós tésztával kibéleljük a formát, mindenhol gyengéden belenyomkodjuk, egészen a pereméig. Ha tészta elhelyezkedett a formában, akkor az alját meghintjük egy marék zsemlemorzsa és darált dió keverékével, majd belesimítjuk az almatölteléket. A töltelék tetejét meghintjük a maradék darált dióval, majd betoljuk a meleg sütőbe, ahol 45 perc alatt készre sütjük.

A kész süteményt hagyjuk hűlni, majd tortaformán szeleteljük. Egy gombóc finom vanília fagyit biztosan elbír, ha van otthon...






1 megjegyzés:

  1. Két gombócot is:)
    Most egy játékot indítottam a blogomon. Szép nyereménnyel. Régi recepttel is lehet jönni, csak újra kell megosztani. www.korsocska.blogspot.hu Szeretettel várom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...