Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. május 9., szombat

Csokoládés-szilvás szelet

Lassan kiürül a fagyasztó, elfogynak a tavalyi készletek felkészülve az új szezonra. Így van ez a szilvával is, bár kicsit odébb a szezonja, de kell a hely, mert itt az eper, küszöbön a málna, amiből sok finomság készül. Most tehát egy szilvás sütivel készültem, ami a fagyasztó alján lapuló szilvából kiváló gyors, egyszerű alternatíva egy finomság elkészítéséhez (a recept újfent a "99 családi sütemény 33 színes ételfotóval" című Lajos Mari-Hemző Károly könyvből való, a 24. oldalról).

Hozzávalók:

60 dkg szilva
10 dkg étcsokoládé
1/2 tasak sütőpor
30 dkg finomliszt
3 tojás
6 dkg cukor
14 dkg lágy vaj
14 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tej
3 evőkanál rum
csipet só

szóráshoz ízlés szerint fahéjas porcukor

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük a sóval, majd a kristálycukrot apránként hozzáadva kemény habot verünk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, beleszórjuk a vaníliás cukrot, sütőport, a citromhéjat és egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat. Ezt követően mehet hozza a csoki lereszelve, a rum, a tej és a liszt is. Végül összedolgozzuk a felvert habbal, de nagyon óvatosan. A kész tésztát aztán egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük (nekem kicsit magas lett a tészta, mert a tepsim 36,5 x 26,5 cm-es volt, ennél 5-10 cm-rel nagyobb tepsi lett volna a legjobb méret), a tetejére rakjuk szépen a kimagozott szilvát magházával felfelé,  majd betoljuk a 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe (gázon közepesnél nagyobb fokozat) és egy órát sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ne süssük túl.

A kész süteményt hagyjuk hűlni, majd tetszésünk szerint felszeleteljük és ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórjuk.

Egyszerű, gyors és nagyon finom. A szilva helyett használható más, ízlésünk szerinti gyümölcs is, akár befőtt formájában.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...