Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. június 14., vasárnap

Lasagne

Mikor főzök valamit, mindig megnézem a blogot, hogy fenn van-e már az étel, vagy nincs. Úgy emlékeztem, hogy a lasagne már szerepel, de meglepetésemre nem találtam, így most pótolom ezt a dolgot, mert ez egy egyszerűen elkészíthető finom étel az olasz ízek kedvelőinek. Ha valaki nem eszik húst, akkor is elkészítheti, mert kiváló alternatíva a gomba, a cukkini, de akár a padlizsán is hús helyett, amelyekkel a paradicsomos ragu elkészíthető.

Hozzávalók (4-6 személyre):

40 dkg darált hús (ízlésünk szerint sertés vagy marha)
1 közepes fej vöröshagyma
500 gr olasz paradicsom passzír
lasagne tészta (1 dobozzal, amiből előfordulhat, hogy maradni fog)
2 evőkanál finomliszt
kb. 3-4 dl tej
25 dkg trappista sajt (esetleg parmezán, vagy parmezán jellegű sajt)
10 dkg vaj, olívaolaj, só, bors, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, cukor, szerecsendió

Elkészítése:

A lasagne három dolog rétegezése. A lasagne tészta lapok, a darált húsos ragu és a besamelmártás. A tésztával van a legkönnyebb dolgunk, mert azt egyszerűen, szárazon használjuk fel. A ragut és a besamelmártást kell elkészítenünk és túl is leszünk a munka dandárján.

A besamelmártás elkészítése:

A besamelmártás egy egyszerű mártás, ami lisztből és tejből áll. 8 dkg vajat egy lábasban felmelegítünk, majd rászórjuk a lisztet és pár percig kevergetjük. Nem szabad hagyni, hogy piruljon, mert nem lesz szép fehér a mártásunk. A tejet felforrósítjuk, majd apránként a vajjal elkevert lisztre öntjük folyamatos kevergetés közben, nehogy csomós legyen. Olyan, mintha egy rántás készülne. A tejet addig adagoljuk, amíg az eredmény és sűrű palacsintatésztára fog hasonlítani, a mennyiség ezért is nem pontos. Kiforraljuk a liszt ízét és készen is vagyunk a dologgal. Sózzuk, őrölünk bele kevés friss borsot, reszelünk bele kevés szerecsendiót és félretesszük. Jöhet a ragu.

A ragu elkészítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint reszelhetünk bele kevés fokhagymát is, de ez elhagyható. Amikor a hagyma üveges, mehet rá a darált hús. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, szurokfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Kevergetjük a húst, majd amikor szép színe lesz, akkor felöntjük a paradicsom passzírral (esetleg házi paradicsom lével) és fedő alatt nagyjából 20 perc alatt készre főzzük. Jó szaftos, ragu szerű legyen, ha szükséges, akkor vízzel pótoljuk a folyadékot, nem jó, ha száraz. A paradicsom ízének függvényében tehetünk bele kevés cukrot is. Ha a darált hús elkészült, akkor kezdődhet az étel összeállítása. Közben a sütőt állítsuk be 180 °C-ra légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozat), hogy felmelegedjen.

Összeállítás, sütés:

Szükségünk lesz egy megfelelő méretű tepsire. A megfelelő méret nagyjából 20*35 cm, a lényeg, hogy a lasagne lapok elférjenek benne.
A tepsi alját megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd lefektetjük az első lap tésztát így, szárazon. A tésztát nem kell megfőzni.
A tésztalapra besamelmártás kerül, erre a paradicsomos ragu és némi reszelt sajt. Megint tészta, besamel, ragu, sajt és tészta. Ez a rétegezés folyik addig, míg a hozzávalókból tart. Egy dologra kell ügyelni, hogy a besamel és a ragu is kitartson, elég mennyiség kell, hogy jó szaftos legyen, de nem kell túl sok, nehogy idejekorán elfogyjanak a hozzávalók.

Az utolsó réteg tészta tetejére besamel, ragu és gazdagabb adag reszelt sajt kell, hogy mindenhol alaposan betakarjuk az étel tetejét.

A sajt lehet csak trappista, lehet olasz parmezán jellegű kemény sajt, de keverhetjük is a sajtokat, minden ízlésünk és pénztárcánk dolga.

Az összeállított étel mehet a közben felmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt megsül, a tészta megpuhul, a rétegek összesülnek.

A sütőből kiszedett kész lasagnét egyforma nagyobb darabokra (adagokra) vágjuk és frissen tálaljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...