Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. október 11., vasárnap

Kocsonya másként

Azt mondják, hogy vannak olyan ételek, amelyekből nem lehet egy-két tányérral készíteni, mert csak nagy menyiségben lesz jó ízük, állaguk. Ilyen étel például a töltött káposzta, vagy éppen a kocsonya. Van úgy azonban, hogy az ember vágyik egy ételre, de csak néhány tányérral, mert vagy nem szereti más, vagy pedig egyedül van és egyszemélyes háztartást vezet. Ezek az ételek nem egyszemélyes háztartásra vannak kitalálva, viszont mindenre, így erre is van megoldás.
Ez a kocsonya akár két tényérnyi mennyiségben is elkészíthető, így bátran neki lehet állni. Készülhet csirkéből, marhából, sertésből, de akár tisztán zöldségekből is, így mindenki megtalálhatja a magának való verziót. Egyetlen titka van csupán ennek az egésznek, ami nem más, mint a zselatin. Ha nem a csontokból, bőrökből, inakból akarjuk kinyerni a főzés során a kocsonyásító anyagot, akkor pótolni szükséges azt, amire kiváló lehetőség a zselatin.

Tehát kisétkűek, egyedülállók, esetleg valami különlegesre vágyók, kocsonyára fel!

Hozzávalók:

kb 0,8 liter víz
40 dkg ízlésünk szerinti színhús (marha, csirke, nyúl, disznó), esetemben sertéscomb
1 petrezselyem gyökér
2 sárgarépa
1 kisebb chili
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
fél marék szemes bors (esetemben színes szemes bors)
1 dl folyadékra számítva 1 zselatinlap (1 zacskó 6 lapot tartalmaz)
só (ízlés szerint leveskocka, ételízesítő)

Aki tisztán zöldségekből kíván kocsonyát készíteni, a 40 dkg hús mennyisége helyett sárgarépát, paszternákot, gyökeret, cukkinit, krumplit, karfiolt, ízlése szerint bármilyen vegyes zöldséget számítson. Tisztán zöldségekkel történő elkészítés esetén az elkészítési idő nagy mértékben rövidül.

Elkészítés:

A vizet egy kisebb, de megfelelő méretű fazékban feltesszük a tűzre, amint felforrt beledobjuk valamennyi hozzávalót és fűszereket, majd fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst. Az étel elkészítési ideje a hús puhulási idejéhez illeszkedik, csirkéből akár már fél óra alatt elkészülhet, de marhából akár 3 óra is lehet. Esetemben szűk 2 óra volt a főzés ideje.

Amikor a hús megpuhult, akkor kivesszük a léből, a lét leszűrjük és lemérjük a térfogatát. A főzés során történő párolgási veszteség miatt (ami akár 25 % is lehet) nehéz megítélni a víz kezdő mennyiségét, azonban szűrés után, amikor látható, hogy mennyi a tiszta lé, ez korrigálható. Vízzel kiegészíthetjük a lé mennyiségét, majd utóízesítéssel beállíthatjuk az ízét. Forraljuk fel újra és az alaplé készen van. A lé mennyisége azért fontos, mert a kocsonyásító anyag a zselatin, amely csak akkor dermeszti meg a levet, ha megfelelőek az arányok.

Én inkább a lapzselatin használatát javaslom. Az a biztos. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd mikor megpuhultak kiszedjük a vízből, kinyomkodjuk és a forró alaplébe tesszük, amelyben egy habverő segítségével teljesen feloldjuk.

A húst rostokra keresztben (illetve a zöldségeket ízlés szerinti méretben) feldaraboljuk, majd egy mélytányérba helyezzük, erre öntjük rá a kész levet.

A kocsonyánkat hagyjuk hűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük, hogy kocsonyává dermedjen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...