Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. október 11., vasárnap

Malacszűz, mellé alma és burgonya chips

Nagyon szeretem a malachúst, különösen, ha a bőrös malackaraj mellett ott lapul a szűzpecsenye is. Ha nem ilyen szerencsés az ember, akkor jó a sima sertés szűzpecsenye is, ugyan így elkészíthető az étel abból is. Több hozzávaló, kicsivel több idő a konyhában, de érdemes vele foglalkozni, mert nagyszerű élményben lesz részünk.

Hozzávalók (személyenként):

15 dkg malac (hiányában sima sertés) szűzpecsenye
1 közepes méretű savanykás alma
1 nagyobb szem krumpli
25 dkg csiperke (nagyobbacska darabok)
2 szelet bacon
kis fej vöröshagyma
2 evőkanál cukor
1 evőkanál (félszáraz) rozé
2 dkg vaj
víz
olívaolaj
étolaj
só, bors, kakukkfű, szerecsendió, sültkrumpli fűszersó

Elkészítése:

Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, így időben vegyük ki a hűtőből, hártyázzuk le és hagyjuk pihenni.

Kezdjünk az almával. A savanykás almát megtisztítjuk, majd 1*1 cm-es darabokra vágjuk. 2 evőkanál cukrot 1 evőkanál vízzel egy edényben feltesszük a tűzre, ahol addig hagyjuk, amíg világos karamell színű lesz. Ekkor beletesszük az almadarabokat, amiket idáig vízben tartunk, hogy ne barnuljon meg. A karamellen átforgatjuk az almát, majd hagyjuk, hogy puhára párolódon. Ráöntjük a bort is, addig pároljuk, míg a levét elfövi, majd rádobjuk a vajat, lekapcsoljuk a tüzet, addig kevergetjük a vajat, míg elolvad rajta. Az alma ezzel készen van.

Készítsük elő a krumplit. Nagyobb szemű legyen, hogy szép nagy szeleteket lehessen vágni belőle. A megtisztított krumplit egy jó gyaluval vékonyan felszeljük, ha nincs ilyenünk, akkor egy jó éles kés is megteszi, a lényeg, hogy a lehető legvékonyabb szeleteket kapjuk. Vizet forralunk, megsózzuk, majd blansírozzuk a krumplit, ami, mivel vékony szeletekről van szó, nagyjából fél percet jelent. Ezt követően a vizet leszűrjük, a krumpliszeleteket pedig tiszta konyharuhán leszárítjuk (azért nem konyhai papírtörlőn, mert hozzáragad). Sütésig hagyjuk.

Foglalkozzunk a gombával és a szalonnával. A sütőt 200 °C-ra melegítjük (alső-felső sütési módban). A tepsire fektetünk egy sütőpapírt, erre ráfektetjük a szeletelt bacont, lefedjük egy másik papírral, felülről ráteszünk egy másik tepsit és így toljuk be a sütőbe kb. 5 percre. Az eredmény sima felületű, ropogós szalonna lesz.

A húst vékonyan bekenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd közepesen meleg serpenyőben körbesütjük minden oldalról. Ha minden oldalán szép színt kapott, akkor a szalonna helyére tesszük a tepsibe, a szalonna kisült zsírjára és visszatesszük a sütőbe 10 percre. Ha készen van (tapintásra már nem lelehet benyomni), vegyük ki, ha túlsül, élvezhetetlen lesz. A megsült húst pihentetjük, tegyük meleg helyre, hogy ne hűljön ki.

A gombát felszeleteljük, a közepéből három szeletet félreteszünk, a többit apróra vágjuk. A gombából mártás lesz, nem érdekes, ha nem szép az aprítás. A vöröshagymát finomra vágjuk. A hús után visszamaradt zsiradékban megsütjük a félretett gombaszeleteket, szükség esetén löttyintünk még hozzá kevés olívaolajat, közben sózzuk, borsozzuk, ha megsült félretesszük. A serpenyőbe öntünk még kevés olívaolajat (ha szükséges), majd megsütjük a hagymát, mehet rá az aprított gomba és az egészet alaposan lepirítjuk. Ha lepirult felöntjük 3 dl vízzel, majd 10 percig erős tűzön forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval és kakukkfűvel fűszerezzük. 10 perc elteltével leszűrjük (a visszamaradt gombára nem lesz szükség, aki nem akarja kidobni vacsorára tojással megsüthető), a leszűrt alapot visszatesszük a tűzre, majd kevés keményítővel bekötjük, sűrű mártás legyen az eredmény. Az íze intenzíven gombás lesz, ha elég türelmesek voltunk.

Míg a gombamártás készül, jöhet a chips. Az étolajat jól felmelegítjük (180 °C-ra), majd a blansírozott és megszáradt kumpliszeleteket hirtelen kisütjük. Pár perc kell a kívánt eredményhez, figyelni kell, mert hamar túlsül. Az olajból kiszedett krumplit konyhai papírtörlőn leszárítjuk, de nem fűszerezzük, nagy a kísértés, de ne tegyük, mert nem marad ropogós.

Ha minden kész, következhet a tálalás.

A húst vastagabb szeletekre vágjuk.

Egy tányérra tesszük a hússzeleteket, kerül mellé egy kupac chips, amit ilyenkor fűszerezünk (nagyon finom sültkrumpli fűszersókat lehet kapni), elhelyezzük a megsütött gombaszeleteket és bacon darabokat és megkoronázzuk az almával.

Tény, hogy gyorsabban elfogy, mint készül, de érdemes rászánni az időt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...