Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. július 23., szombat

Falafel

Ismét egy csicseriborsóból készült étel. A végén még nagyon egészséges leszek... Kiváló alternatíva azoknak, akik valamiért nem ehetnek húst, vagy egyáltalán nem esznek és változatosságot keresnek a húsmentes világban. Az elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény fogyasztható szendvicsben, pitában, zöldségkörettel, de magában is elmajszolható egy kis hummusz társaságában. Nem gondolná az ember, hogy mennyire laktató, kiadós. Ebben a melegben pár darab kiválóan telít. Érdemes megkóstolni hummusszal, akkor aztán tényleg nagyon autentikus lesz a dolog, úgy érezzük majd magunkat, mintha a Közel-Keleten lennénk.

Hozzávalók:

25 dkg száraz csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
1 csipet szódabikarbóna
1 kisebb vöröshagyma
1 löttyintés olívaolaj
1 csapott evőkanál graham liszt (finomliszt is megfelelő)
1 kis csokor petrezselyemzöld (ha koriander zöld lenne, az lenne a legjobb)
só, római kömény, koriander mag

Elkészítése:

A legfontosabb dolog, hogy a csicseriborsónak nyersnek kell lennie, nem kell megfőzni. A lényeg, hogy legalább 12 órát álljon vízben, tehát az első lépés, hogy beáztatjuk. Én egy napig áztattam, párszor lecseréltem a vizet alatta. Ezzel a munka dandárján túl vagyunk, innen gyorsabban megy a dolog.

Az alaposan beáztatott és a víztől megszabadított csicseriborsót, a nyers vöröshagymát, a lisztet, a fűszereket, tehát valamennyi hozzávalót és aprítógépbe teszünk és alaposan összeaprítjuk. Az alaposan annyit tesz, hogy olyan legyen az állaga szinte, mint a homok, egy picivel darabosabb. Addig végezzük a műveletet, amíg elérjük ezt az állagot, ez a titka annak, hogy ne essen szét majd sütéskor. A fűszerezéskor ügyeljünk arra, hogy a római kömény nagyon intenzív, nehogy túlfűszerezzük. Koriander magból és római köményből is fél teáskanállal kezdjünk, a kész anyag kóstolása után még korrigálhatunk az ízeken.

Ha az aprítással megvagyunk és kóstolás után megfelelőnek találtuk az ízeket is, akkor egy órára tegyük félre pihenni a hűtőszekrénybe, majd formázzuk meg a falafeleket. Nem tudom mekkora a tökéletes méret, szerintem akkora, amekkorának gondoljuk, de nem túl nagy és nem túl kicsi. Én egy nagyobb tyúktojás méretű adagból előbb golyót formáztam, majd ellapítottam, nagyjából másfél centiméter vastagságúra. Fontos, hogy lehetőleg egyforma méretű falafelek készüljenek. A kész falafeleket tegyük negyed órára a fagyasztóba, majd bő forró olajban süssük aranybarnára. Az olaj tényleg legyen nagyon forró, néhány perc alatt megsül, kívül ropogós, belül szaftos lesz. Azért kell fagyasztóba tenni, mert nem annyira stabil az állaga, egy óvatlan mozdulat és széteshet. Egy nekem is eltört, még így is.

Érdemes kipróbálni és felfedezni új ízeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...