Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. július 10., vasárnap

Hummusz

Manapság annyira kinyílt a világ, hogy gyakorlatilag csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mely földrész melyik népcsoportja által kedvelt ízeket próbáljuk ki. Vannak ezek között az ízek között olyanok, amelyek elsőre kicsit furák lehetnek, de ha van kellő inspiráció, akkor érdemes belevágni és felfedezni ezeket az ízeket. Mára a magyar konyhában is elterjedt a csicseriborsó fogyasztása (tekintve, hogy termesztéstechnológiája miatt a zöldborsó alternatívája is lehet), amelyre korábban inkább takarmánynövényként gondoltak.

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (tahina) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína (حُمُّص بطحينة; ḥummuṣ bi ṭaḥīna), azaz csicseriborsó tahinával.
Mivel hangalakja a teljesen más jelentésű és eredetű humusz szóéra emlékeztet, az étel nevének írásakor általában a hummusz formát részesítik előnyben.
A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel (pitával) fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
Mind a csicseriborsó, mind pedig a szezámmag előnyös hatással van a vér koleszterin- és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében, sőt kezelésében is (forrás: Wikipédia).

Hozzávalók:

1 doboz csicseriborsó konzerv
1/2 citrom leve
1 nagyobbacska fokhagymagerezd
1 evőkanál tahini
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Érdemes csicseriborsó konzervet vásárolni, mert így a fő hozzávaló már konyhakészen áll rendelkezésre, nem kell foglalatoskodni a főzésével, amely kis macera. Az elkészítése roppant egyszerű tehát a konzerv használatával, mivel főzni sem kell, csak egy turmix (rúdmixer) szükséges hozzá. A hozzávalókat tehát alaposan összeturmixoljuk, hogy egy minél finomabb, krémesebb, selymesebb állagú krém legyen a végeredmény. A turmixolás során a csicseriborsó konzerv levét használhatjuk arra, hogy lazítsunk a krémen. A végén az állaga olyan legyen, mint a tejfölé.

Elkészítése után egy tálkába tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, pirospaprikát is lehet rá hinteni és fogyasztható.

Ehetjük előételként valamilyen teljes kiőrlésű pitával, vagy más lepénykenyérrel, de keleties ízvilágú szendvicsekbe, hal- és csirkeételek kísérője is lehet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...