Nem kell mindig mindent ugyanúgy elkészíteni, tálalni és fogyasztani. A főzésben talán az a legjobb dolog, hogy variálható. Akár ugyan azt az ételt lerakhatjuk az asztalra több variációban is. Most a kacsacomb újabb verziója landolt a tányéron, ezúttal színes palacsintába tekerve, amely így akár az ünnepi asztalra is felkerülhet. Pláne, ha nem akarunk mindig halat enni karácsonykor.
Hozzávalók (személyenként értelmezve a feltüntetett mennyiségek):
A kacsához:
1 nagyobb hízott kacsacomb
szójaszósz, gyömbérpor, fokhagymapor, méz, édes chiliszósz, 1 kisebb narancs leves és reszelt héja, balzsamecet, víz, sütőzacskó
A színes palacsintához:
1 tojás
2 evőkanál finomliszt
zsíros tej
só, frissen őrölt bors
durvára vágott petrezselyem zöldje szárával együtt
újhagyma zöldje (esetleg snidling) apróra vágva
piros kaliforniai paprika apróra vágva
étolaj
A balzsamkrémhez:
2 evőkanál barnacukor
1,5 dl vörösbor (amit a főzéshez használtunk)
1,5 dl balzsamecet
2 evőkanál méz (nem domináns ízű)
1 evőkanál étkezési keményítő
pici őrölt bors, csipet só
pici víz
Friss saláta:
bármilyen, ízlésünk szerinti friss saláta
só, frissen őrölt bors
citromlé
olívaolaj
Elkészítése:
A kacsacombot befűszerezzük, majd sütőzacskóban 180 °C-on 1-2 óra alatt (kacsától függ) puhára és a bőrét ropogósra sütjük. A kész húst a csontokról lefejtjük, majd kevés szójaszósszal, friss narancslével, reszelt narancshéjjal balzsamecettel erősítjük az ízeket.
A hússal ennyi a teendő.
A tojásból, lisztből és zsíros tejből palacsintatésztát keverünk, amelyet sózunk, borsozunk és beleforgatjuk a színes zöldségeket. Negyed órát állni hagyjuk a tésztát, majd kevés olajon palacsintát sütünk.
A balzsamkrémet megfőzzük és hagyjuk hűlni. A balzsamkrém leírása itt található.
A salátát frissen facsart citromlé, olívaolaj, só és bors keverékével meglocsolgatjuk.
Tálalhatunk is.
A palacsintába tekerjük az előkészített kacsahúst. A betöltött palacsintát előmelegített 100 °-os sütőben melegen tartjuk.
A tányérra kerül egy adag saláta, a balzsemkrémből pár pötty, majd a színes palacsinta, amelyben ott rejtőzik a sült kacsacomb.
Ennyi az egész. Egyszerű, de mégis különleges étel, amely akár az ünnepi asztalra is felkerülhet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése