Összes oldalmegjelenítés

2016. december 11., vasárnap

Lekvárok és zselék - akár ajándékba is...


Csak az ember fantáziája szabhat határt annak, hogy milyen alapanyagokból készít lekvárt. Egy tetszetős üvegbe töltve némi dekorációval pedig kiváló ajándék is lehet belőle. Érdemes belevágni és kísérletezni, mert különöset alkothatunk és készítése közben együtt lehet tölteni az időt. Idő mindig arra van, amire akarjuk, hogy legyen. Könnyebb és gyorsabb elmenni a boltba és vásárolni az igaz, de ott ilyeneket biztosan nem lehet találni...

A lekvárok és a zselé elkészítéséhez támpont a blogon található narancslekvár itt leírt receptje. A hozzávaló gyümölcsök fajtáin, a cukron és a fűszerezésen keresztül megvalósíthatjuk magunkat. A 3:1-ben zselésítő befőző szer használatával beállítható, hogy lekvárt vagy zselét akarunk készíteni. Indulhat a kreatívkodás!

grapefruitlekvár
Citromzselé gránátalma darabokkal: A citromzseléhez friss filézett (hártyáitól és héjától megfosztott) citrom szükséges. Vízzel és cukorral főzzük, pár félretett citrom reszelt citromhéjával dúsítjuk (olyan az egész, mintha limonádé készülne), majd a zselésítő szerrel felfőzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük, majd mindegyikbe rakunk pár kanál friss gránátalma magot. Fejre állítjuk az üveget 5 percre. A magok vándorolni fognak, így még egy-két alkalom kell neki, hogy elrendeződjenek mindenhová. Ha kihűlt és a magok is a helyükre kerültek, készen van a citromzselé gránátalma darabokkal.

A grapefruit és a banánlekvár úgy készül, mint a narancslekvár.

citromzselé gránátalma magokkal
A grapefruit lekvár főzésénél nagyon figyelni kell, hogy alaposak legyünk a filézésnél, mert a hártya nagyon keserűvé teheti a termékünket. Nagyon szép lesz az eredmény, ha rózsaszín húsú a gyümölcs. Most gyömbérpor és fehér rum volt a különleges hozzávaló. A kész lekvárt úgy tettem az üvegekbe, hogy azokat előtte még plusz rummal átöblögettem.

A narancslekvárba most került pluszban előre feldarabolt és puhára főzött kanadai tök is. A kész lekvárba került bele, majd ment az üvegekbe. Az üvegekbe került persze a kandírozott narancshéjból, a vanília -és fahéjrúd darabokból is.

A banánlekvárba a banánon kívül víz, lime-lé és cukor került.

banánlekvár
Fontos, hogy én sosem a gyümölcs súlyához méretezem a cukor mennyiségét, hanem az édességéhez. Kóstolgatás (ami a sűrűség beállításához is nagyon hasznos) határozza meg, hogy milyennek szeretnénk a termékünket, hagyjuk az előre leírt gyümölcs-cukor mennyiségeket. Nincs egzakt arány.
Az egészségesség jegyében barna nádcukor is használható. Ezeknél a lekvároknál és zselénél a hagyományos fehér cukor és a barna nádcukor is szerepet kapott.

narancslekvár


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...