Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 20., vasárnap

Citromszelet

Szerintem van valami mostanában a margarinokkal, vagy csak nekem nem jön össze. Mostanában sokszor járok úgy, hogy készítem a krémet és amikor az jön, hogy a pudingos alapot, vagy éppen a főzött krém alapot a margarinnal és a a porcukorral össze kellene keverni, akkor kicsapódik a margarin és pöttyös lesz az egész krém. Az ízét persze nem befolyásolja a dolog, csak esztétikailag hagy kívánni valót maga után, de eléggé dühítő. Ilyenkor aztán mérgemben leturmixolom, ettől a kis csomók ugyan eltűnnek, viszont a cuppanós krémemből egy eléggé híg állagú krém lesz, amely miatt szintén nem a legtökéletesebb a végeredmény. Szerintem a margarinokkal van valami, mert mindig mindent ugyan úgy csinálok.

Megsütöttem ezt a süteményt. Nagyon kellemes citromos ízű szelet, a tésztája is rendkívül finom, omlós, puha. Csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg finomliszt
1 evőkanál zsír
3 evőkanál cukor
1 darab tojás
kb. 1 dl tej
1 csomag szalalkáli
csipet só

Krémhez:

4 dl tej
4 evőkanál rétesliszt
1 citrom leve
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Elkészítése:

Érdemes a krémmel kezdeni. A tejből és a réteslisztből sűrű krémalapot főzünk. Hagyjuk hűlni. A porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd beleforgatjuk a már kihűlt főzött krémalapot, beleöntjük a citrom levét és beletesszük a citrom lereszelt héját is (ez elhagyható). A krém ezzel elkészült, felhasználásig hűtőben pihentetjük.

A tészta is egyszerű. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A tej azért csak körülbelüli mennyiség, mert ettől fog összeállni a tésztánk. Kevesebb tejjel kezdjünk és annyit adjunk hozzá, amennyit kíván. Egy szép, könnyen kezelhető tésztát kapunk. A tésztát három részre osztjuk, majd erősen lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk őket, és 180 °C-on légkeveréssel (gázon közepesnél kicsit nagyobb lángon) világos pirosra sütjük. A sütési idő 5 perc körül van, tűzhelytől függően. Ahogy színt kezd kapni a tészta vegyük is ki, nem kell kiszárítani. Sütés előtt ne feledjük megszurkálni egy villával, így nem púposodik fel.
Ha mind a három lap megsült, akkor hagyjuk, hogy kihűljenek.

Már csak a sütemény összeállítása van hátra. A tepsi aljára tesszük az egyik lapot, majd megkenjük a krém felével, rátesszük a második a lapot, majd a krém másik felét és végül a tetejére a harmadik lapot. Máz nem kell rá.

A kész süteményt pár órán keresztül a hűtőben pihentetjük, majd szélezzük és felvágjuk. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.





 

2 megjegyzés:

  1. Én is többször jártam már így, nem tudom mi lehet az oka. Esetleg meg kéne próbálni vajjal, hátha az nem csapódik ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad lehet Konyhavirtuóz. De ez akkor is felháborító, hogy egyre fejlettebb a világ, különleges dolgok jelennek meg, bizonyos termékek, pont az élelmiszerek pedig silányulnak.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...