
"- Gazdag B és E vitaminban.
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne.
- Növény létére nagy a fehérjetartalma.
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert.
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál.
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén.
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket.
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni.
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni."
- Növény létére nagy a fehérjetartalma.
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert.
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál.
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén.
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket.
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni.
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni."
(forrás és teljes cikk: http://www.memton.com/hirek/zabpehely)
Szóval zabpelyhes keksz, mert finom és mert egészséges is.
Hozzávalók:
7,5 dkg zabpehely
25 dkg finomliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg barna cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg margarin
2 evőkanál akácméz
10 dkg étcsoki
kb 4 evőkanál tej
Elkészítése:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd belemorzsoljuk a margarint és eldolgozzuk. Ezt követően beleforgatjuk a mézet, az aprított csokit, majd a tejet apránként adagoljuk hozzá addig, ameddig olyan állapotú lesz, hogy formázható legyen (csoki helyett vagy azzal együtt dúsíthatjuk a kekszet felaprított aszalt gyümölcsökkel is). Ne ragadjon túlzottan, mert nehezebb vele dolgozni.
Ezt követően ízlésünk szerinti darabkát ízlésünk szerinti formára igazítunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Én 5 dkg-os darabokból hosszúkás, ellapított formákat alakítottam ki. Bele kell kalkulálni, hogy sütés közben eléggé megnő.
Ha elkészültek a kekszeink, akkor a 175 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk és 10 perc alatt készre sütjük (gázon élénk tűznél). Ha eltelt az idő, akkor vegyük ki a sütőből, mert tapintásra ugyan úgy tűnhet, hogy nem sült meg, mert puha még, de ennyi idő alatt biztosan átsült. Ha kivettük a sütőből, akkor hagyjuk kihűlni, mert nagyon lágy még forrón és ha piszkáljuk, akkor széttörik. Ha kihűlt, akkor már biztonságosan pakolható.
Érdemes kipróbálni.
Tetszenek a kekszeid! a gyömbéreset majd ki fogom próbálni, zabpelyheset már én is sütöttem.
VálaszTörlésKöszönöm. Mostanában nagy kekszrajongó lettem. Megnézem majd neked milyen recepted van zabpehellyel. Ez a verzió különösen tetszett és finom volt.
Törlés