Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. március 15., péntek

Zsaru szelet

Azokról a kollégáimról megemlékezve és azoknak a kollégáimnak ajánlva készítettem ezt a süteményt, akik ebben a cudar időben segítettek, szolgáltak és védtek. Köszönet nekik!

Hozzávalók:

Tésztához:

8 darab tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál finomliszt
6 evőkanál tej
2 evőkanál étolaj
4 evőkanál darált mák
1 csomag sütőpor
2 csipet só

Krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
4 evőkanál cukor
ételszínezék

Narancsos réteghez:

3 narancs kifacsart leve (vagy 4 dl 100 %-os narancslé)
3 evőkanál cukor
3 evőkanál étkezési keményítő
kevés víz

Elkészítése:

A süteményhez kétféle piskótát kell sütni. Az egyik egy egyszerű piskóta, a másik pedig mákos.

Most nem kell a tojásokat fehérjére és sárgájára szétválasztani. 4 tojást a cukorral addig verünk, ameddig krémes állagú lesz, majd beleforgatunk 4 kanál lisztet, fél zacskó sütőport, 3 evőkanál tejet, 1 evőkanál étolajat, 1 csipet sót. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntve 10 perc alatt 160 °C-on (gázon közepes tűzön) megsütjük.

A mákos verzió ugyan ez, annyi különbséggel, hogy a tésztába beleforgatjuk még a mákot is.

Amíg a megsült lapok pihennek, készítsük el a vaníliás pudingot. A kész pudingot színezzük meg. Én szürkés-zöldes színűre festettem meg, de ez ízlés dolga. Ezt követően facsarjuk ki 3 nagyobb narancs levét (vagy vegyünk 4 dl 100 %-os narancslevet) és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor étkezési keményítőt keverjünk el vízzel és sűrítsük be vele a narancslevet. Ha a keményítőt beleöntjük, akkor már nem kell főzni. Ahogy öntjük bele a keményítőt, úgy látjuk, hogy változik a sűrűsége. Sűrűre készítsük, hogy ne folyjon szét.

Állítsuk össze a süteményt. Vágjunk a megsült tésztákból 30x25 cm-es formákat, amiket vágjunk ketté a rövidebbik oldaluk elfelezésével. Így kapunk 2 darab 30x12,5 cm-es mákos, és 2 ugyan ekkora sima piskótalapot..

Tegyünk egy tálcára egy piskótalapot, majd öntsük rá a puding felét és egyenletesen kenjük el. Tegyünk rá egy mákos piskótát, majd a besűrített narancslé egyik felét. Mehet egy újabb mákos lap, majd a vaníliapuding másik fele végül a tetejére a másik piskóta lap. Az összeállított sütemény tetejére öntsük rá a maradék narancskrémet és szépen kenjük el rajta.

A kész süteményt tegyük a hűtőbe dermedni, majd vágjuk fel úgy, hogy a hossza mentén 6 cm-nél elvágjuk, a darabot megfelezzük, amit keresztben kettészelve csinos háromszögeket kapunk.



5 megjegyzés:

  1. Ezt a sütit nem ismertem eddig, de nagyon guszta, finom lehet! :) Minden elismerésem azoké, akik ebben az időben kinn vannak és bármilyen módon segítenek bajba jutott társaiknak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem ismerhetted kedves Hankka, mert ma találtam ki. Próbáld ki, finom.

      Törlés
    2. Aha! :) Így már értem a nevét is! :)

      Törlés
  2. Nagyon szép gesztus és nagyon szuper sütemény! Mákimádó vagyok, így muszáj lesz kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem a mákot. Ha kipróbálod majd, kíváncsi leszek a véleményedre.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...