Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. január 18., vasárnap

Nyírségi gombócleves

Borsodi vagyok ugyan, de büszkén vállalom nyírségi gyökereimet is. Mind a két része az országnak bővelkedik gyönyörű tájakban, kedves emberekben és finom falatokban. Egyik legfinomabb levessel kapcsolatos ízélményem a nyírségi gombócleves. Ez egy egyszerűen elkészíthető leves, de egyszerűségében hordozza a népi ételek kifinomultságát és magával ragadó ízvilágát. Ha valaki arra téved, mindenképpen kóstolja meg ezt a csodálatos levest, hogy érezze a vidék ízét.

Hozzávalók:

Leveshez:

40 dkg borjúcomb vagy -lapocka (de a sertéshús is teljesen megfelelő lesz)
vaj, vagy olívaolaj (esetleg étolaj, mangalica zsír)
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
kis darab zeller
kis darab karalábé
10 dkg zöldborsó
15 dkg karfiolrózsa
10 dkg csiperke
1 csapott evőkanál finomliszt
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
fél citrom leve
só, leveskocka (esetleg ételízesítő)

a burgonyagombóchoz:

15 dkg krumpli
kb.10 dkg finomliszt
1egész tojás

őrölt fehér bors
késhegynyi reszelt szerecsendió
 
díszítéshez:

fél csokor petrezselyem

 Elkészítése:

A borjúhúst felkockázzuk (centiszer centis darabokra), majd a fazékban egy nagyobb kanál vajat (esetleg olívaolajat, de étolaj, esetleg mangalicazsír is jó) hevítünk és kevergetve fehéredésig sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk és a húshoz hasonló nagyságúra daraboljuk. Ha a húst megkapattuk, akkor hozzáadjuk és néhány percig együtt pirítjuk. Felöntjük egy bő liter vízzel (1-1,5 liter), teszünk bele egy leveskockát, sózzuk, majd felforraljuk és lefedve kis lángon addig főzzük, amíg a hozzávalók majdnem teljesen megpuhulnak. Ez nagyjából egy óra.

 Miközben a leves fő, elkészítjük a gombócokat. Ehhez a krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A liszt mennyisége csak körülbelüli mennyiség, lehet érezni rajta, hogy mennyit kíván. Könnyen formázhatónak kell lennie a tésztának, vigyázzunk, nehogy túl sok liszt kerüljön bele, mert az sem jó. A kész tésztából meglisztezett kézzel apró gombócokat formálunk és a lobogva forró levesbe dobjuk, amikor már a hús majdnem teljesen puha. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, majd még nagyjából 10-15 percig főzzük gyenge tűzön, míg minden teljesen megpuhul.

Míg várunk, hogy a leves teljesen készre főjön, addig egy darabka vajból (illetve ugyan úgy, ahogy az előbb is, a rendelkezésre álló zsiradékkal) és a lisztből világos rántást készítünk (serpenyőben a zsiradékot fölolvasztjuk, majd a lisztet beleszórjuk, és 1 percig kevergetve megforrósítjuk). Megvárjuk amíg kihűl, majd egy kevés forró levessel simára keverjük, a levest ezzel besűrítjük, ezt követően 2-3 percig forraljuk, hogy a liszt ízét eltüntessük. A berántott és elkészült levest a tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ami azt jelenti, hogy a tejszínt a tojássárgával elhabarjuk és a forró levesbe keverjük (de a tűzről tényleg vegyük le a mert kicsapódhat és gusztustalan lesz, ezt az eljárást legírozásnak nevezik). Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, majd pár csepp friss citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.

Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom leves, ez az egyik kedvencem! :) Nyírségiként pedig a "kedves emberek"-et most magamra vettem! ;)

    VálaszTörlés
  2. Remélem, hogy elég autentikus ez a recept, bár egy igazi helyi szakértőnek nehéz megfelelni... KEDVES Hankka :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...